Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bulharská exotika

Pro mou generaci r.v. 81 neznámá země o které toho většina z mých vrstevníků moc neví. Naopak si nelze nepovšimnout zasněného výrazu našich babiček a maminek, které trávily na bulharském pobřeží první a kolikrát i jedinou dovolenou u moře. Balt nepočítám. Spojení studené vody a němčiny mi nepřijde jako správná prázdninová kombinace.  Jaké je tedy Bulharsko dnes? Umí nám nabídnout speciality a zajímavosti, které nás odlákají od dovolených v pulzující Itálii a Španělsku, olivami provoněném Řecku či provařeném Chorvatsku?

 Po pár přečtených článcích na internetu mě začíná Bulharsko zajímat i po historické stránce. V době, kdy se na území dnešní České Republiky přesouvaly slovanské kmeny a vznikala Sámova říše, v Bulharsku již zakládali první bulharský stát. Konkrétně roku 681. Neměl dlouhého trvání. V roce 1018 bylo území začleněno do Byzantské říše. Napadne Vás, že tenhle národ se umí rvát, protože  1118 vzniká Druhý Bulharský stát, který se drží až do druhé poloviny 14.století. Roku 1396 bylo Bulharsko opět začleněno na dalších pět století. Tentokrát do Osmanské říše. Asi se neradi nudí a rádi se perou.

 Díky divoké historii tohoto balkánského státu, najdete na území Bulharska rozmanité historické budovy. Je tu znát zásah Řeků i Turků. Nejen v architektuře, ale i v gastronomii.  A ruku na srdce, i v chování místního obyvatelstva.

 Začátek září se mi zdá ideální pro dovolenou s malým synem. Písčité pláže, rozumná cena a vidina levných nákupů. Co víc si přát, že? Volba padla na 4-hvězdičkový hotel nedaleko historického města Nesebear. Letadlo plné dětí mě jen utvrdilo ve správné volbě a hurá na hotel. Cestou z letiště si užívám exotiky ve formě azbuky. Naštěstí je tu vše psané i pro mladší ročníky srozumitelnou latinkou. Hotel je postaven v okázalém stylu se spoustou kýčů. Personál je příjemný, ale mimo recepci nikdo nemluví anglicky. V restauracích a obchodech v Neseberu se vám často stane, že místní personál pracoval v Čechách a tudíž je komunikace jednodušší. V případě, že se musíte domluvit s pouze bulharsky mluvícím Bulharem, doporučuji do konverzace přibrat ročníky, které zažily povinnou výuku ruštiny. Dovolenou jsem absolvovala se svou tetou a ta byla naprosto nadšená. „Konečně se někde domluvím“, vykřikovala během dovolené v pravidelných intervalech. Zkoušíme to tedy v duelu čeština x ruština a výsledky nejsou zase tak špatné. Na druhou stranu 4 hvězdičky u nás a v Bulharsku jsou rozdíl. Hotel je trochu opotřebovaný. Hádám mu stáří deset let, což mi brzy vyvrátí recepční, která tvrdí, že hotel má let pět. Zároveň mi během přátelského rozhovoru vypráví, že se turisté neumí k hotelu chovat. Jde na ní vidět, že ji sezóna unavila. Dozvídám se, že v hotelu je spoustu Rusů, Maďarů, Bulharů, Němců a Slováků. Češi minimálně a s těmi jsou nejmenší problémy. Jsem na své spoluobčany hrdá. Tohle je jedna z mála zemí, kde se dozvíte chválu na Čechy.

 První drsná realita nás potkala hned na pláži. Hotelová pláž s barem z dálky vypadala tak nějak „klasicky“. Bližší setkání už takové nebylo. Co uděláte na pláži, než si lehnete na lehátko? Namažete se opalovacím krémem. První, co uděláte v Bulharsku před zalehnutím není namazání svého bledého těla, ale sbírání odpadků po okolí. Obzvlášť, máte-li s sebou malé děti, které nechápou, že odpalky cigaret nejsou zrovna pochoutka. Černé moře Vám tu námahu vynahradí. Je i v září příjemné, čisté a jen mírně slané. Párkrát se nám stalo,že bylo pobřeží v invazi řas, ale to je příroda. Za to Bulhaři nemůžou.

 Při slušnostní konverzaci s okolními rodiči se dozvíte, že 3-hvězdičkový hotel je v Bulharsku špatná volba. All inclusive není pestrý a na výběr je jen minimum druhů ovoce a zeleniny. V našem hotelu jsme byli spokojeni. Nejlépe to asi vystihuje hláška jednoho Slováka z fronty na pizzu:“ Jaké to tu je? No, strava pravidelná…žerete pořád. Pitný režim pravidelný, pijete pořád.“

 Obsluha v hotelu je horší standart. Neusmívají se a mají vás rádi dokud po nich nic nechcete. Snad jen v Bulharsku se stane, že vedoucí hotelové restaurace je někdo, kdo umí pouze Bulharsky.

 Nechci na  Bulhary házet pouze negativní kritiku. Jsou prostě takoví a nehodlají se měnit ani kvůli turistům. Při nákupu se klidně dozvíte: „ You are buuuu“. V překladu:“ Jsi kráva“. A to jen proto, že se Vám nelíbí zboží a jdete o stánek dál. Je potřeba se tom zasmát. Přeci jen tomu obchodníkovi svítí celý den na hlavu slunce a za geny nemůže. V porovnání s Chorvatskem a jeho cenami, jež se hvězd dotýkají je to nebe a dudy.

 Během dovolené jsem potkala partu mladých lidí ze Sofie a díky nim věřím, že za 15 let bude Bulharsko někde jinde. Země, kde demokracie nastala ve stejném roce jako u nás si s ní neumí poradit. Jsou rozervaní svým hlubokým národním cítěním a náporem turistů.  Nechtějí se s Vámi bavit, ale něčím se živit musí. Oni si najdou rozumný kompromis, dejme jim čas. Já to zatím budu ráda pozorovat při občasné prázdninové návštěvě.

Autor: Gabriela Bernatová | sobota 18.9.2010 13:50 | karma článku: 16,10 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Gabriela Bernatová

Podvodní prodejci domén opět útočí

Začne to zazvoněním telefonu a přátelským upozorněním, že konkurence chce koupit Vaši doménu s jinou koncovkou. Např.vlastníte-li bazzen.cz , konkurence chce zakoupit bazzen.eu, bazzen.com . Zeptáte-li se: „ Jaká konkurence?“ je Vám řečeno, že to Vám milý operátor firmy Registrace internetových domén s. r. o. sdělit nemůže. Pro Vás je v tu chvíli ale důležité, že nejprve volá Vám. Pokud nejste člověk pohybující se v internetovém prostředí, neznáte ceny domén a v ten okamžik nejste online, jste pro tyto hyeny zásahem do černého.

22.11.2012 v 19:00 | Karma: 17,71 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Bernatová

Muži s nadhledem

Nevim proč článek z roku 2010 hupsnul do roku 2012 ale budiž :-) Kdysi jsem prohlásila, že ..“ ještě jeden takový vůl a bude ze mě lesba“. A ejhle. Není. Jen muže beru s větší rezervou, nadhledem a ono to pomáhá. Časem zjistíte, že si orgasmus lze užít i bez lásky. Ta Vám z krásného sexu udělá tak akorát trápení. Nutí Vás rozdělávat si s kamarádkou flašku vína a řešit proč Vás ten a onen nechtěl. Co děláte špatně. Máte snad nadváhu, jste malá, velká, prdelatá, plochá, nevypadáte jako jeho ex, maminka, či nejlepší kamarádka? Milé dámy, ženy, dívky. O tom to vůbec, ale vůbec není.

7.4.2012 v 19:32 | Karma: 27,92 | Přečteno: 3645x | Diskuse| Společnost

Gabriela Bernatová

Wasabi love

Muži jsou jako arašídy, je jich mnoho přitom každý jiný. Postupem času, díky rozmazleným chutí žen.

8.4.2011 v 23:18 | Karma: 13,69 | Přečteno: 1529x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Bernatová

Pražský půlmaraton 2.4.2011

Ti z vás, kteří sledují moje pravidelné články na stránkách pro běžce vědí, že se mi blíží termín prvního běžeckého závodu. Příprava probíhala v rámci časových možností. Hodnotila bych jí slovy „uspokojivá“. V tuhle chvíli už je potřeba soustředit se pouze na psychiku „závodníka“.

29.3.2011 v 8:08 | Karma: 12,84 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Bernatová

Z"a"tracená podprsenka

Zachvátila mě sportovní mánie. Naběhám měsičně dost kilometrů, tak jsem se rozhodla udělat si radost v podobě drahé sportovní podprsenky. Nákupy nejsou moje hobby a už vůbec ne, vyžaduje-li to náročnější zkoušení. Sebrala jsem dostatek odvahy, pevné nervy a vyrazila do pár větších prodejen. Níže popsaný zážitek nebyl vyjímkou, ba naopak.

11.2.2011 v 11:57 | Karma: 25,80 | Přečteno: 3704x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1929x

Seznam rubrik